Wat willen we bereiken?
Doelstelling voor 2023
Thema Wonen
Thema Economie
Ondernemers krijgen ruimte (duurzaam) te ondernemen
We vervolgen de transitie van privaat naar publiek eigendom van de openbare ruimte op bedrijventerrein De Liesbosch. In samenwerking met regionale partijen benaderen wij vastgoedeigenaren om hun pand toekomstbestendiger te maken. We willen het voor start-ups makkelijker maken om zich succesvol te vestigen in onze stad.
Behoud en groei werkgelegenheid
Wij hechten waarde aan onze bedrijven en willen ze behouden en groei bieden. We gaan ondernemers benaderen om met ze in verbinding te blijven. Via het ondernemersloket gaan we na waar ondernemers behoefte aan hebben en dan vooral de kleine mkb en zzp-ondernemers.
Gevarieerd winkelaanbod dat aansluit op de klantvraag
Wij houden een vinger aan de pols voor wat betreft de ontwikkelingen in onze winkelcentra. Daar waar eigenaren initiatieven voor opwaardering van hun winkelcentrum ontwikkelen, treden we deze met een ja mits houding tegemoet. Wij zorgen ervoor dat City voor de lokale en regiobezoeker goed bereikbaar blijft voor alle modaliteiten (fiets, OV en auto). We komen met nieuw horecabeleid. Daarnaast komen wij met een voorstel voor een verdere verruiming van de openingstijden voor winkels op zon- en feestdagen.
Bedrijvige stad in een sterke regio
We werken samen met de Utrecht Talent Alliantie en richten op een toekomstbestendige beroepsbevolking en een wendbare en weerbare regionale arbeidsmarkt.
Relatie met andere programma's
Er liggen belangrijke relaties met het programma Leefomgeving en Veiligheid. Zowel rond de duurzaamheidsthema's klimaatadaptatie, Routekaart energie neutraal Nieuwegein 2020 en het milieutoezicht op bedrijven door de omgevingsdienst RUD Utrecht, als rond de thema's afval en circulariteit en verkeer & vervoer.
In de regiodeal komen de programma's Wonen en Economie, Leefomgeving en Veiligheid en Versterking Eigen Kracht, Ondersteuning en Bescherming (VEKOB) integraal samen.
Met het programma VEKOB liggen er verbanden met het realiseren van een goede leefomgeving die uitnodigt tot gezond leven. Ook het realiseren van goede onderwijsvoorzieningen en de economische kansen van vergrijzing en gezondheid (Health Hub) zorgt voor verbinding. Bij het thema passende woningen ligt eveneens een relatie met het programma VEKOB, in het bijzonder bij de doelstelling rond Woonwijs. Bij het onderwerp energiearmoede is er een relatie met armoedebeleid.
In het aantrekkelijk maken van onze stad (stadspromotie), erfgoed en Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen relaties met het programma Vrije tijd.
Met wie werken we samen
In dit programma werken we met tal van partijen, partners, regiogemeenten en gemeenschappelijke regelingen samen om het beste voor Nieuwegein te bereiken, ook in de regio.
Bij wonen is de U10 een belangrijke partner. De maatschappelijke ontwikkelopgaven (verstedelijking, mobiliteit, energie, groen, recreatie) vragen nog steeds om beleidsmatige en bestuurlijke samenwerking op strategisch niveau. Voor de ontwikkelopgave van de A12-zone zijn de gemeente Utrecht, de provincie en het Rijk belangrijke samenwerkingspartners
Wij werken verder aan de uitvoering van het Ruimtelijk Economisch Programma, de Regionale Energie Strategie (RES) U16 en de Regiodeal. We gaan aan de slag met een vernieuwde woondeal tussen Rijk en regio.
Ook het thema klimaat en duurzaamheid houdt zich niet aan onze gemeentegrenzen en kenmerkt zich om die reden door een intensieve samenwerking in de regio. Zo zijn wij onderdeel van het netwerk Water en Klimaat van de werkregio Zuidoost Utrecht waarin 14 gemeenten, de VRU, provincie en waterschappen samenwerken.
Bij de Routekaart energie neutraal zijn de volgende partners betrokken: RES-regiogemeenten U16, NMU (Natuur en Milieufederatie Utrecht), provincie Utrecht, Eneco, Stedin, woningcorporaties, Energie-N, Rijkswaterstaat, RUD Utrecht en niet in het minst onze inwoners en ondernemers.
Samenwerking met de regio kan diverse aspecten van ons economisch beleid verbinden en versterken. In 2023 maken we ons in de regio sterk voor de Human Capital Agenda en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij regio Utrecht koppelt bedrijven aan overheden en kennisinstellingen met het doel een groenere, gezondere en slimmere regio en initiatieven, die zorgen voor groei, banen en marktaandeel voor het Utrechtse bedrijfsleven.
Omdat onze economische kerngebieden een belangrijke regiofunctie vervullen vragen we de provincie via de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van de gebieden.
Ook de samenwerking binnen de Stichting Binnenstadsmanagement is waardevol voor het aantrekkelijk houden van City als stedelijke en regionaal winkelcentrum.