Wat willen we bereiken?
Doelstelling voor 2023
Thema Vrije tijd
Vrijetijdsbesteding is belangrijk voor het welbevinden van mensen. Naast actief bezig zijn, leren, nieuwe indrukken opdoen en ontspannen is het van betekenis voor de verbinding. Sport, recreatie, cultuur, erfgoed en evenementen kennen niet alleen een groot aantal bezoekers en gebruikers, maar ook veel vrijwilligers. Vrijetijdsbesteding is daarom van grote meerwaarde voor onze stad. Als gemeente zorgen we voor de randvoorwaarden die nodig zijn voor het in stand houden en versterken van de infrastructuur. Soms ondernemen we als gemeente zelf activiteiten en vaak faciliteren we organisaties en instellingen en werken we met hen samen.
Ruimte om actief zijn en initiatieven te nemen
Om te bereiken dat inwoners zelf en met anderen actief zijn en initiatieven nemen, continueren we de subsidiemogelijkheid Geins Geluk en de subsidieregeling voor erfgoedinitiatieven. Zo faciliteren en stimuleren we inwoners bij hun initiatieven, versterken we contacten tussen inwoners en proberen we ook inwoners te bereiken die minder gauw meedoen. We faciliteren jaarlijks diverse popactiviteiten, waaronder Gluren bij de Buren. Dit huiskamerfestival Gluren bij de Buren maakt het niet alleen mogelijk om laagdrempelig en op een andere manier in aanraking te komen met muziek als kunstvorm, maar draagt ook bij aan de contacten tussen inwoners en het elkaar beter leren kennen. Ook ondersteunen we community-art initiatieven, bijvoorbeeld binnen het programma Betere Buurten. Door samen te werken aan kunst in de openbare ruimte, worden inwoners meer betrokken en verbonden met elkaar en de omgeving.
Voorzieningen op het gebied van vrije tijd
We dragen zorg voor goede basisvoorzieningen die passen bij de maat en het karakter van Nieuwegein. Dat betekent dat we voorzieningen als de musea, culturele instellingen, sportaccommodaties, recreatieterreinen, theater en de bibliotheek een goede toekomst willen bieden. Advisering binnen ruimtelijke ontwikkelingen als het gaat om groei van de stad passen hier ook bij, bijvoorbeeld expliciet op het gebied van sporten en bewegen. Zo spant Verbindion zich via Merwestein en SportID via de buurtsportcoaches maximaal in om inwoners in beweging te krijgen en te houden. Zij levert hiermee een toegevoegde maatschappelijke bijdrage voor vitale inwoners. Om de voorzieningen up to date te houden, werkt Verbindion aan de vernieuwing van de sporthal Merwestein.
We faciliteren ook de inzet van diverse verenigingen en stichtingen. Partners als Scouting Vreeswijk en Scouting Jutphaas, Bouwgein en Jeugdland richten zich op kinderen met als doel hen zelfstandigheid aan te leren, te leren samenwerken, zichzelf en de wereld te ontdekken, creatief bezig te laten zijn en plezier te laten maken.
Op diverse manieren zorgen wij ervoor dat kinderen in het basis- en het voortgezet onderwijs kunnen deelnemen aan diverse vormen van cultuureducatie. Zowel tijdens als buiten schooluren. Cultuuronderwijs is namelijk essentieel voor de brede vorming van kinderen. Zo maken zij kennis met professionele kunst, bezoeken ze voorstellingen en nemen ze deel aan een wijkorkest. Via kunst- en erfgoedprojecten ontdekken zij bovendien hun eigen lokale culturele omgeving en interesseren zij wellicht mensen in hun omgeving om hier ook gebruik van te maken.
Vergroten aantrekkingskracht Nieuwegein op inwoners, toeristen en recreanten
We willen dat Nieuwegein een aantrekkelijke en levendige stad is, waar ruimte is voor initiatief en evenementen. Door een verbindende en coördinerende rol sturen wij daarom op een zo gevarieerd en aantrekkelijk mogelijk aanbod. Wij gaan verder met het faciliteren, stimuleren, verbinden en ontwikkelen van initiatieven in en met de stad met de focus op vrije tijd.
Het zichtbaar en beleefbaar maken van het erfgoed in Nieuwegein past ook bij het vergroten van de aantrekkingskracht van onze stad. Dit doen we ook samen met partners. Zo wordt de Doorslagsluis in het najaar van 2022 opnieuw ingericht door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) om meer zoet water naar het westen van het land te kunnen voeren. Hierbij wordt ingezet op het zichtbaar maken van de geschiedenis van de sluis. Onderzocht wordt of de sluisdeuren kunnen worden hergebruikt als rustpunt in de openbare ruimte nabij de sluis.
Om vanuit stadspromotie de aantrekkingskracht van onze stad te vergroten, werken we samen met onze partners, zetten we de koers verder voort die we sinds de zomer 2021 ingeslagen zijn. We focussen op de beleving en het recreëren in de stad. We blijven ons vanuit stadspromotie inzetten om vernieuwende, verrassende en enthousiasmerende activiteiten, acties en marketing te bedenken en te ontwikkelen samen met inwoners en bedrijfsleven. Ook organiseren we ieder kwartaal een netwerkbijeenkomst voor ‘De Vrienden van Nieuwegein’. Deze groep bestaat uit inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties of stichtingen die zich inzetten voor het beleven van de stad. Met hen werken we ook aan de Nieuwegeinse invulling van de Utrechtse Regio Recreatiekrant. Om zo door het jaar heen te laten weten wat er te doen is in Nieuwegein en in de regio.
Relatie met andere programma's
Wonen en Economie
Cultureel erfgoed komt zowel aan de orde in het programma Wonen en Economie als in Vrije Tijd. De publiekrechtelijke aspecten en de relatie wetgeving/verordeningen komen terug bij het programma Wonen en Economie. En de beleving door inwoners, toeristen en recreanten in het programma Vrije Tijd.
Leefomgeving & Veiligheid
Het onderzoeken van de mogelijkheden om het openbare gebied aantrekkelijker en uitdagender te maken voor spelen, sporten en bewegen, heeft een relatie met de twee doelen van thema Leefomgeving van het programma Leefomgeving & Veiligheid:
- Het met plezier gebruik kunnen maken van en betrokkenheid bij de openbare ruimte.
- Een stad die kwalitatief goede en voldoende voorzieningen en groen (denk aan parkjes, speeltoestellen, wegen, parkeervoorzieningen, bankjes) biedt om te kunnen recreëren, ondernemen en te verplaatsen of verblijven.
Versterking Eigen kracht, Ondersteuning & Bescherming (VEKOB)
Beide programma’s stellen samen mensen in staat (zo lang mogelijk) zelfstandig hun leven vorm te geven, van hun eerste tot hun laatste levensjaar. We geven mensen ruimte om hun eigen keuzes te maken, zich te ontspannen en op eigen kracht een betekenisvol leven te leiden. Het effect is dat Nieuwegein een prettige stad is om te leven en om op te groeien. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, energie hebben door een zinvolle vrijetijdsbesteding en de ruimte hebben en voelen om iets met elkaar te ondernemen en iets voor elkaar te betekenen.
Voor wat betreft de optimalisatie van onderwijshuisvesting & sportaccommodaties geldt dat dit beschreven is in het programma VEKOB (inclusief financiële aspecten), in het programma Vrije Tijd is in dit kader slechts de inhoudelijke tekst over de sportaccommodaties opgenomen. Bij het programma Bedrijfsvoering is onder Vastgoed in dit licht de upgrade van Sportpark Parkhout Zandveld opgenomen en de huisvesting van de scouting. Daarnaast zijn onder het programma Versterking eigen kracht, Ondersteuning & Bescherming de financiën en de kernindicatoren voor de Nieuwegein Stadspas opgenomen. Onder Vrije Tijd is alleen de activiteit over de toegankelijkheid van de voorzieningen opgenomen voor activiteiten die een zinvolle en gezonde vrijetijdsbesteding geven.
Wat doen we samen?
Veel van de activiteiten van het programma Vrije Tijd worden uitgevoerd door organisaties of instellingen die van de gemeente een financiële bijdrage ontvangen (in de vorm van subsidie, exploitatiebijdrage en/of huur). Bij de verenigingen, instellingen en organisaties die bijdragen aan de doelstellingen van het programma Vrije Tijd zijn veel vrijwilligers actief.
We werken bijvoorbeeld samen met DE KOM, bibliotheek De Tweede Verdieping, Verbindion, SportID, sportverenigingen, Museumwerf Vreeswijk, Museum Warsenhoeck en recreatieschap Stichtse Groenlanden. Ook neemt de gemeente actief deel aan de provinciale samenwerking Pact van Ruigenhoek en zet zich met partners als de Provincie Utrecht, eigenaren en gebruikers van forten en waterwerken in voor het behouden, ontwikkelen, verbinden en recreatief benutten van het Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinie in Nieuwegein.
Daarnaast werken we vanuit stadspromotie samen met zogenaamde destination marketing organisations (DMO’s) uit de regio, zoals Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei, Utrecht Marketing en Visit Gooi en Vecht. Met deze partners brengen we vier keer per jaar de Utrechtse Regio Recreatiekrant uit, waarbij we lokale partijen betrekken. Tot slot zijn we aangesloten bij de regionale marketingorganisatie Visit Utrecht Region en vervullen we een actieve rol hierbinnen als dit past bij de ambities en wensen van Nieuwegein.